Jak wiadomo, na świecie są warzywa, warzywa zielone, a także zielone warzywa liściaste. Te ostatnie są prawdopodobnie jedną z najlepszych grup żywności pod względem wartości odżywczych, ponieważ niewiele rodzajów żywności jest w stanie przebić gęstą kompozycję odżywczą zielonych warzyw liściastych.
Podczas gdy inne rodzaje warzyw są również pożywne i doskonałe dla zdrowia, jeśli chodzi o szereg korzyści zdrowotnych, żadne z nich nie zbliża się do zielonych warzyw liściastych. Na rynku dostępnych jest wiele takich warzywek, a pięć najzdrowszych z nich można sprawdzić poniżej.
Jarmuż
Nie pozwólmy, aby smak jarmużu nas odrzucił, ponieważ jego wartość odżywcza zrekompensuje to z nawiązką. To lekko gorzkie warzywo jest tak pożywne, że niektórzy uważają jarmuż za najzdrowsze jedzenie na świecie. Gęsty profil składników odżywczych obejmuje witaminy A, D i K, przeciwutleniacze, takie jak luteina i beta-karoten, a także minerały, takie jak wapń i magnez.
Botwinka
Korzeń buraka jest popularną częścią diety wielu osób. To głęboko czerwone warzywo jest zdrowym i smacznym jedzeniem, ale żadna jego część nie jest tak pożywna jak liście. Zazwyczaj liście buraka są przez nas pomijane, a jedyne co nas interesuje to korzeń. Dzieje się tak, ponieważ wiele osób nie ma pojęcia o profilu odżywczym liści buraka. Zawartość w liściach obejmuje minerały, takie jak potas i wapń, przeciwutleniacze, takie jak beta-karoten i luteina, a także witaminy A, B2 i K oraz dużą ilość błonnika.
Szpinak
Jeśli jest jedno warzywko, do którego namawiano nas, gdy byliśmy dziećmi, to jest nim szpinak. Już tylko 30 gramów szpinaku zawiera 30 mg wapnia, 24 mg magnezu, 167 mg potasu i aż 810 mg żelaza! Szpinak jest również naładowany witaminami A, B2, B6, B9, C i K. Przeciwutleniacze, takie jak luteina i beta-karoten, również są tutaj na bardzo wysokim poziomie.
Kapusta pastewna
Kapusta pastewna jest spożywana przez wiele osób, które pragną cieszyć się dobrym zdrowiem. Ta wspaniała roślinka jest doskonałym źródłem mikroelementów i makroelementów. A dzięki gęstemu profilowi witamin, takich jak A, B9, C i K oraz minerałów, takich jak wapń, żelazo i mangan, jest jednym z najzdrowszych warzyw liściastych.
Sałata
Możemy podziękować burgerom i kanapkom za popularność tego warzywa. Należy zaznaczyć, iż sałata słynie z tego, że jest jednym z najzdrowszych zielonych warzyw liściastych. Istnieją różne rodzaje sałaty. To zielone warzywo naładowane jest witaminami A, B9 i K oraz minerałami, takimi jak żelazo, mangan i fosfor. Jest także bogatym źródłem przeciwutleniaczy – luteiny i beta-karotenu. Badania wykazały, że sałata zwiększa nawet poziom lipidów we krwi.